petak, 16. svibnja 2014.

Što su to kalorije?

kalorije, bazalni metabolizam, aktivni metabolizam
Kalorije su jedinice energije koje tijelo koristi kao gorivo za svakodnevne aktivnosti. Napravljene su od nutrijenata koje dobivamo iz proteina, masti i ugljikohidrata, a nalaze se u hrani i piću. Ne sadrže svi nutrijenti jednaki broj kalorija:
·        1 gram proteina = 4 kcal
·        1 gram ugljikohidrata = 4 kcal
·        1 gram masti = 9 kcal
Oko 40% dnevnih kalorija bi trebali dobiti iz ugljikohidrata, a po 30% iz proteina i masti. Kod sportaša (pogotovo onih koji više vježbaju sa utezima) bi postotak dobiven iz proteina trebao nešto veći.

Zašto su potrebne kalorije

  1. Neophodne su za bazalni metabolizam – Izraz koji označava količinu energije koja je potrebna organizmu da bi obavio osnovne tjelesne funkcije kao što su: rad srca, mozga, pluća, rast kose, rast noktiju, disanje…Bazalni metabolizam je različit od osobe do osobe, ovisi o spolu, godinama, mišićnoj masi… uzima se da bazalni metabolizam prosječne žene troši oko 1400 kalorija dnevno, a prosječnog muškarca oko 1900 kalorija.
  2. Aktivni metabolizam – Daju nam gorivo za razne aktivnosti bez obzira da li je to obično mahanje rukom ili trčanje maratona. Dobiva se na način da bazalni metabolizam pomnožite sa razinom aktivnosti
a.        Većinu vremena provodim sjedeći (vrlo mala tjelesna aktivnost) – pomnoži sa 1.2
b.       Lagano sam aktivan (lagana tjelovježba ili lakši sport) – pomnoži sa 1.375
c.        Srednje sam aktivan (bavljenje sportskom aktivnošću 3-5 puta tjedno) – pomnoži sa 1.55
d.       Vrlo sam aktivan (bavljenje sportskom aktivnošću 6-7 dana u tjednu) – pomnoži sa 1.725
e.        Visoko opterećenje (teški fizički posao ili naporni sportski trening 2x dnevno) – pomnoži sa 1.9

Dijete i kalorije

Ukoliko imate višak kilograma, a većinu vremena provodite sjedeći, korisnije je početi se baviti fizičkom aktivnošću nego se izgladnjivati jer izgladnjivanjem smanjujete i nutrijente koji su potrebni tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati. Ako pak smanjujete unos kalorija pripazite na odnose nutrijenata (ugljikohidrati, proteini, masti), te koju hranu jedete kako se ne biste natrpali praznim kalorijama

1 komentar:

  1. Mogu se naći i razni online kalkulatori za izračun potrebnog dnevnog unosa kalorija
    Dvoboj.hr

    OdgovoriIzbriši