petak, 14. veljače 2014.

Dobrostanje 4

Zabrinuti ste zbog osteoporoze

Iako su ugrožene uglavnom žene u fazi poslije menopauze zbog smanjivanja razine estrogena, ugroženi su i muškarci. Osteoporoza uglavnom zahvaća cijeli kostur, no najčešće izaziva prijelome (frakture) na kostima zapešća, kuka i kralježnice. Preventivne mjere uključuju konzumiranje hrane bogate kalcijem, poput sardina, sezama, tofua i lisnatog zelenog povrća, redovitu tjelovježbu s utezima, smanjenje alkohola na minimum, prestanak pušenja, izbjegavanje gaziranih pića, izbor zdrave uravnotežene prehrane, te uzimanje odgovarajućih dodataka za“dobrostanje kostiju”.

Je li zamrznuta hrana hranjiva kao svježa

Da, ponekad jest (ako je pravilno zamrznuta), a u slučaju da je hrana bila pogrešno ili predugo pohranjena, zamrznuta hrana može sadržati više nutrijenata od svježe.

Što učiniti kada dobijete zatvor za vrijeme dijete

Zatvor za vrijeme dijete je vrlo česta pojava. Provjerite dobivate li dovoljno vlakana i vode (25-35g vlakana i 8 čaša vode dnevno). Nedostatak jednog ili oba vas može zatvoriti. Dodajte vlakna svojem dnevnom režimu i probiotik koji će vam pomoći dostići redovitost.

Zašto sam stalno prehlađen(a) i boležljiv(a)

Ponavljanje manjih bolesti znak je da se imunološki sustav bori. Posjetite svog obiteljskog liječnika, pregledom će možda ustanoviti oslabljeni imunološki sustav, a u tom slučaju povećajte unos svježe hrane za poboljšanje dobrostanja, borite se protiv stresa, ili barem uzmite moćan antioksidans kako biste pomogli svom imunološkom sustavu.

Kako osigurati dobrostanje srca

Odaberite prehranu bogatu organskom, svježom hranom i hranom punom nutrijenata, smanjite unos crvenog mesa, uključite tjedno tri obroka masne ribe, 25 – 35g vlakana i 8 čaša vode dnevno, zamijenite zasićene masti s jednostruko i višestruko nezasićenim mastima, zamijenite kuhinjsku sol mineralnom soli s malo natrija i redovito i umjereno vježbajte.

petak, 7. veljače 2014.

Dobrostanje 3

Ne volite ribu

Studije pokazuju da zapadnjačkoj prehrani nedostaje Omege 3, jedan od glavnih razloga je taj što ljudi ne vole okus ribe u ustima. Izaberite Omega 3 dodatak s ribljim uljem u kojem je neutraliziran miris ribe!

Osjećaj slabosti i umora za vrijeme dijete

Morate jesti dovoljno hrane kako biste opskrbili svoje tijelo gorivom tijekom najzaposlenijeg doba dana. Zato je toliko bitan dovoljno obilan doručak. Mnogi ljudi na dijeti jedu premalo, te se dosljedno tomu osjećaju umorno. Jedite u pravilnim razmacima – jedite svaka dva sata i pazite da vam večernji obrok bude najmanji, da izbjegnete odlazak u krevet s “punim spremnikom”!.

Suha koža

Moguće je da manjak ključnih masnih kiselina uzrokovan uzimanjem previše zasićenih masti premeti ravnotežu tjelesnih masnih kiselina. Smanjite unos zasićenih masti, povećajte unos masne ribe (skuša, sardina, losos, haringa itd.)! Ili uzmite dodatak Omegu 3!

Zadržavanje vode

Vaše tijelo primijeti kada je unos vode premalen, te pametno sprema vodu za kasniju upotrebu. Ako prehrana pruža dovoljno “vlažne” hrane, poput voća, povrća i salate i obične vode, manja je potreba za spremanjem vode. Ipak, dobro je savjetovati se s obiteljskim liječnikom, jer zadržavanje vode također može biti posljedica začepljenog limfnog sustava, problema s funkcijom bubrega i mokraćnog mjehura, alergija na hranu i nepodnošenja hrane, manjka ključnih masnih kiselina ili čak manjka određenih ključnih nutrijenata, kao što su magnezij, vitamin B6 i cink.

Kako pomoći nekome tko ne voli poveće?

Nutrijenti u svježoj hrani su ključni za vaše dobrostanje, stoga mislite na dugoročnu koristi. Prezentacija je ključ – budite kreativni! Na primjer, raznobojne salate posipane s orašastim plodovima, sjemenkama i poprskane finim umacima.

petak, 31. siječnja 2014.

Dobrostanje 2

Ne možete kontrolirati svoju želju za slatkim.

Ne morate se u potpunosti odreći slatkiša, samo nađite zdravije alternative. Također, zapamtite daje potrebno tri do šest tjedana za stvaranje i rješavanje navika, tako da vam je potrebno strpljenje da izdržite početni “period promjena”. Eksperimentirajte sa zamjenskim slatkišima, kao što je voće, proteinski prutići i pržene sojine sjemenke.

Dnevni unos kalorija.

Vaša dnevna potreba za kalorijama je povezana s vašom visinom, težinom, dobi i spolom, te koliko vam je aktivan stil života. Jednostavniji pristup bez brojanja kalorija uključuje prepoznavanje tipa tijela kako biste ustanovili dnevnu potrebu za proteinima.Dok želite izgubiti na težini, jednostavno zamijenite dva dnevna obroka shake napitcima Herbalife Shakeom i uživajte u jednom uravnoteženom obroku. Kada postignete željenu tjelesnu težinu, zamijenite samo jedan obrok dnevno Herbalife Shakeom.

Veličina porcije

Prehrambene potrebe svake osobe variraju s obzirom na dob, spol, razinu aktivnosti, zdravlje,veličinu tijela i genetiku, što sve utječe na veličinu porcije. Kao vodič, porcija voća ili povrća je otprilike jednaka veličini vaše šake, a porcija krtih proteina je veličine špila karata.

Razlike između kravljeg i sojinog mlijeka?

Mlijeko dobiveno od sisavaca sadrži laktozu, sojino mlijeko ne – za ljude koji ne podnose laktozu sojino mlijeko je izvrsna alternativa. Postoje i mnoge druge razlike,uključujući: sojino mlijeko ima gotovo upola manje masnoće (i upola manje kalorija) u odnosu na kravlje mlijeko; sojino mlijeko sadrži vlakna, kravlje ne; sojino mlijeko sadrži jednu četvrtinu soli u odnosu na kravlje i sojino mlijeko ne sadrži kolesterol. Kravlje mlijeko pruža više aminokiselina od sojinog, te proizvođači moraju dodavati kalcij sojinom mlijeku, jer ga ono sadrži vrlo malo. Na koncu, sojino mlijeko nije ni mlijeko – to je piće dobiveno iz biljaka.

Zašto jače osjećate hladnoću kad ste na dijeti?

Promjena u prehrani može uzrokovati razne promjene u tijelu dok se ono prilagođava, a možda mu i ne pružate dosta “goriva”, stoga jedite svaka dva do četiri sata kako biste “održali vatru”, više vježbajte i dodajte još slojeva odjeće….

petak, 24. siječnja 2014.

Dobrostanje 1

Razlika između soli i natrija.

Sol je natrij...sol se sastoji od dva sastojka – natrija i klorida –upravo je natrij u soli taj koji može dovesti do zdravstvenih poteškoća o kojima nam govore mediji. U običnoj kuhinjskoj soli (natrijevom kloridu) udio natrija je približno 40%. Preporuka za odrasle je da unesu u organizam ne više od 6g soli na dan(2.5g natrija). Dobar način smanjivanja unosa soli u organizam je da zamijenite kuhinjsku sol mineralnom morskom soli s malo natrija, iz koje ćete također dobiti druge ključne minerale kao što su kalijev hidroksid i magnezij.

Razlika između vitamina i minerala.

Vitamini su organske tvari – dobivaju se iz živih objekata – biljaka ili životinja, ili tvari koje su nekoć bile žive, poput ugljena. Minerali su anorganske tvari. Svi vitamini su označeni kao ključni nutrijenti zato što ih tijelo ne može proizvesti, te ih stoga mora dobiti kroz prehranu, dok minerali nisu svi ključni nutrijenti. Vitamine je lakše uništiti toplinom, svjetlom, dugom pohranom, kuhanjem i procesima priprave hrane.

Voćni sok ili cijelo voće?

Je li voćni sok jednako dobar kao cijelo voće? Ne, osim ako ga sami pripremite, ostavite sva vlakna unutra i odmah ga popijete. Proizvođači komercijalnih voćnih sokova zanemaruju sve ono dobro – zgnječe, a zatim zagriju sok da unište bakterije (pasterizacija), pa ne ostaje ništa više od “zašećerene vode”.Znači… jedite cijelo voće!

Što je važnije? Masnoće, kalorije ili oboje?

Gledajte na hranu kao na hranjivo gorivo, a ne kao količinu kalorija ili masnoća. Ako svjesno odabirete visoko hranjivu hranu i jedete sukladno potrebama vašeg organizma za energijom, vaša će vam prehrana biti lakša i ugodnija nego ako se usredotočite na masnoće i kalorije. Ne zaboravite uključiti redovitu umjerenu tjelovježbu koja će vam pomoći u izgaranju spremljenih masti i oblikovanju vašeg tijela.

Koja je najbolja tjelovježba za mršavljenje?

Kombinacijom anaerobnih (dizanje utega i trening izdržljivosti) i aerobnih vježbi (brzo hodanje, trčanje i kružni trening) postići ćete maksimalan učinak mršavljenja.

petak, 17. siječnja 2014.

Briga o zdravlju u zrelim godinama

Kada je riječ o starenju, naša tijela se mijenjaju i to utječe na naše fizičke i prehrambene potrebe. No, to ne znači da moramo odustati od kvalitetne prehrane ili smanjiti svoje aktivnosti. Naprotiv, sada možda imate više slobodnog vremena, primjerice, jer su djeca odselila. Dakle, sada je odličan trenutak da provjerite što i kako jedete i koliko ste aktivni.

Zdravi Shake za doručak

Počnite s Herbalife Shakeom - to je optimalan zamjenski obrok koji sadrži pravilnu kombinaciju hranjivih sastojaka za optimalan obrok. Osigurava sve nutrijente koje vaše tijelo svakodnevno treba da biste izgledali i osjećali se najbolje što možete.

Dobra probava

Kako starite, često glavni problem postaje dobra probava. Da biste si pomogli u tome već sada možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka: jedite pet porcija voća i povrća dnevno i dajte prednost svježem povrću ili povrću kuhanom na pari. Odaberite namirnice bogate vlaknima poput integralnih žitarica ili uzmite Herbalife vlakna (prirodni dodatak koji vam pomaže u dnevnom unosu vlakna) i pokušajte piti dvije litre vode dnevno. 

Zdravlje srca

Dobrostanje srca postaje sve važnije kako starimo. Nikada nije prekasno unijeti postupne promjene u svoju svakodnevnu prehranu i tako pomoći održavanju dobrostanja srca. Stoga smanjite unos soli, šećera i zasićenih masti, a povećajte unos omega 3 masnih kiselina, kojih uglavnom ima u ribljem mesu i koje vam dokazano pomažu u održavanju dobrostanja srca. Ako ne volite jesti ribu uzmite dodatak prehrani koji povećava unos Omege-3

Fizička aktivnost


No, uz poboljšanje prehrane pokušajte intenzivirati i fizičku aktivnost – nije važno koliko vam je godina, pa čak ni koliko mislite da niste u formi – nikada nije prekasno za uvođenje promjena u svoj način života. A biti aktivan nije samo vježbanje poput trčanja ili posjeta fitnes centru – to mogu biti i svakodnevne aktivnosti poput šetnje, vožnje bicikla, vrtlarenja i penjanja uz stube.

petak, 10. siječnja 2014.

Potrebe za ugljikohidratima

Količina ugljikohidrata koju trebate jesti ovisi o tome koliko kalorija dnevno trošite – isto tako ovisi koliko ste aktivni tokom dana. Generalna preporuka je da oko pola kalorija dolazi iz ugljikohidrata, ali ako opsežno vježbate možda čete trebati i malo više. Neki ljudi pokušavaju smršaviti sa „low carb“ dijetama no to im se često zna osvetiti. Kada previše smanjite unos ugljikohidrata možete tijelu oduzeti „gorivo“ za normalan aktivan način života.

Procjena vaših potreba ugljikohidrata

Ako jedete 1600 kalorija dnevno, oko polovica (800 kalorija) bi trebala doći iz ugljikohidrata. Budući da svaki gram ugljikohidrata ima 4 kalorije kada to podijelite dobijete oko 200 grama ugljikohidrata.
Imajte na umu da biste tu brojku mogli prestići vrlo brzo ako ćete ugljikohidrate dobivati iz manje zdravih izvora kao što su slastice, gazirana pića, bijeli kruh, krekeri i čips. Dakle koncentrirajte se na zdraviji izvor ugljikohidrata – voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i mliječni proizvodi.

Zapamtite da se potrebe za ugljikohidratima ipak razlikuju od osobe do osobe.

Ako većinu vremena puno vježbate vježbe izdržljivosti možda ćete trebati veći postotak vaših dnevnih kalorija iz ugljikohidrata, kako bi dobili dovoljno goriva za tako visoku razinu aktivnosti!

petak, 20. prosinca 2013.

Zalaganje za izvrsnost kompanije Herbalife

Herbalife® proizvodi su poznati po svojoj kvaliteti i učinkovitosti. Za održavanje pozicije globalnog lidera u prehrani herbalife i dalje proizvodi inovativne, znanstveno-temeljene proizvode koji su u skladu s najvišom kvalitetom istraživanja, razvojem i proizvodnim standardima.

Razvoj proizvoda

 Za razvoj novih proizvoda naš proizvodni razvojni tim počinje s osnovama dobre prehrane i sastojcima koji pružaju pravu ravnotežu hranjivih tvari. Korist od svakog sastojka koji se koristi u Herbalife proizvodima potkrijepljena je znanstvenim dokazima. Tako mi znamo da ono što je u boci je dobro i za vas.

Kvalitetni sastojci

Samo najčišći sastojci od odobrenih dobavljača dio su naših proizvoda, tako da možete biti sigurni da vi i vaši klijenti dobivate samo najbolje. Naša strategija „Od sjemena do prehrane” je jedna od inicijativa koje smo uveli kako bismo osigurali maksimalnu kontrolu kvalitete, čistoće i slijednosti sastojaka kroz opskrbni lanac.

Inovativni pristup

Trudimo se ostati na čelu prehrambene industrije koja stalno nastoji stvoriti nove i inovativne proizvode u našim vrhunskim laboratorijima. Naša partnerstva sa sveučilištima diljem svijeta osiguravaju naš angažman u promicanju prehrambene znanosti kako bi se proizvodila najbolja hrana i proizvodi za upravljanje težinom na tržištu.

Stručno znanje


Sretni smo što radimo s vodećim stručnjacima na području prehrane i zdravlja koji sjede u našim savjetodavnim odborima – Savjetodavni odbor za ishranu i Herbalife institut za prehranu. Njihovo bogatstvo znanja i iskustva osigurava da razvijamo proizvode i programe ispitivanja koji nas drže na čelu znanosti.

Više o proizvodima kompanije Herbalife