petak, 29. studenoga 2013.

Par savjeta da začas ponovo počnete redovito vježbati

  1. Nemojte očekivati da ćete odmah imati jednaku kondiciju kao što ste je imali prije nego ste prestali s vježbanjem. Ukoliko stalno ne koristite svoje mišiće i ne razvijate ili održavate snagu i izdržljivost, kondicija će se smanjiti. Zato imajte strpljenja i vježbanje uvijek prilagodite svojoj momentalnoj kondiciji.
  2. Nastojte vježbati dvadeset ili trideset minuta dnevno kada počinjete s vježbanjem, a intenzitet neka bude takav da se osjećate ugodno. Kako napredujete s vježbama polako pojačavajte intenzitet vježbi ili svakoga dana vježbajte deset minuta duže.
  3. Koristite težinu svog tijela za vježbe snage i usredotočite se na tehniku vježbanja. Svakoga tjedna dodajte 1-2 kg dodatnog opterećenja sve dok ne dosegnete intenzitet opterećenja koji možete ocijeniti kao 7-8 od 10 (pri čemu je 10 maksimalno moguće opterećenje za vas).
  4. Iskoristite prednosti isprekidanog vježbanja. Ukoliko u vježbanje uključite i razdoblja odmaranja, moći ćete početi vježbati umjerenijim tempom. Počnite s više odmora nego vježbi, a potom postupno mijenjajte omjer dok ne dođete na 50% vježbanja / 50% odmora. Ukoliko razumno oblikujete svoje vježbanje i učinite ga zabavnim, manja je vjerojatnost da ćete ubuduće opet odustati!

Nema komentara:

Objavi komentar