petak, 24. siječnja 2014.

Dobrostanje 1

Razlika između soli i natrija.

Sol je natrij...sol se sastoji od dva sastojka – natrija i klorida –upravo je natrij u soli taj koji može dovesti do zdravstvenih poteškoća o kojima nam govore mediji. U običnoj kuhinjskoj soli (natrijevom kloridu) udio natrija je približno 40%. Preporuka za odrasle je da unesu u organizam ne više od 6g soli na dan(2.5g natrija). Dobar način smanjivanja unosa soli u organizam je da zamijenite kuhinjsku sol mineralnom morskom soli s malo natrija, iz koje ćete također dobiti druge ključne minerale kao što su kalijev hidroksid i magnezij.

Razlika između vitamina i minerala.

Vitamini su organske tvari – dobivaju se iz živih objekata – biljaka ili životinja, ili tvari koje su nekoć bile žive, poput ugljena. Minerali su anorganske tvari. Svi vitamini su označeni kao ključni nutrijenti zato što ih tijelo ne može proizvesti, te ih stoga mora dobiti kroz prehranu, dok minerali nisu svi ključni nutrijenti. Vitamine je lakše uništiti toplinom, svjetlom, dugom pohranom, kuhanjem i procesima priprave hrane.

Voćni sok ili cijelo voće?

Je li voćni sok jednako dobar kao cijelo voće? Ne, osim ako ga sami pripremite, ostavite sva vlakna unutra i odmah ga popijete. Proizvođači komercijalnih voćnih sokova zanemaruju sve ono dobro – zgnječe, a zatim zagriju sok da unište bakterije (pasterizacija), pa ne ostaje ništa više od “zašećerene vode”.Znači… jedite cijelo voće!

Što je važnije? Masnoće, kalorije ili oboje?

Gledajte na hranu kao na hranjivo gorivo, a ne kao količinu kalorija ili masnoća. Ako svjesno odabirete visoko hranjivu hranu i jedete sukladno potrebama vašeg organizma za energijom, vaša će vam prehrana biti lakša i ugodnija nego ako se usredotočite na masnoće i kalorije. Ne zaboravite uključiti redovitu umjerenu tjelovježbu koja će vam pomoći u izgaranju spremljenih masti i oblikovanju vašeg tijela.

Koja je najbolja tjelovježba za mršavljenje?

Kombinacijom anaerobnih (dizanje utega i trening izdržljivosti) i aerobnih vježbi (brzo hodanje, trčanje i kružni trening) postići ćete maksimalan učinak mršavljenja.

Nema komentara:

Objavi komentar