Stručnjakinja za prehranu
Susan Bowerman pokazuje vam kako s malim promjenama u pripremi hrane možete
uvelike smanjiti broj kalorija. Zamijenite li samo nekoliko sastojaka, jela
koja kuhate mogu biti mnogo zdravija.
Prva stvar kod prilagodbe
recepata je pregledati popis sastojaka i odlučiti možete li neke od njih
zamijeniti zdravijim sastojcima, te tako smanjiti količinu masnoća i broj
kalorija ili povećati njihovu hranjivu vrijednost.
– Može li
vaše jelo biti jednako dobro ako umjesto vrhnja koristite običan jogurt?
– Bi li
mljevena puretina bila jednako dobra kao i mljevena junetina?
– Možete li
povećati količinu vlakana koristeći smeđu rižu umjesto bijele?
Možete li u salatu ili
prilog prokrijumčariti malo voća? Korištenjem zamjenskih sastojaka koji daju približno
isti okus jednostavno možete smanjiti broj kalorija.
- Umjesto maslaca ili umaka koristite sezonsko povrće kuhano na pari i začinjeno limunovim sokom, octom, začinskim biljem, češnjakom, lukom i začinima.
- Smrznuto povrće i voće jednako je hranjivo i svježe, može biti manje skupo, a omogućava vam da jedete namirnice koje nisu dostupne tijekom čitave godine.
- Kada kuhate nešto što se može zamrznuti, poput juha, variva i složenaca, pripremite dvostruku količinu. Tako ćete imati nešto zdravo u zamrzivaču za situacije kada ste umorni i ne želite kuhati, pa nećete posegnuti za gotovom hranom iz drive-through restorana.
- Juhama, čiliju, mesnoj štruci, složencima, salati od tunjevine ili piletine te umaku za tjesteninu dodajte kockice povrća da smanjite ukupan broj kalorija i povećate hranjivu vrijednost.
- Umjesto salate kristalke u salatama koristite povrće tamnozelenog lišća – hranjivije je.