četvrtak, 21. veljače 2013.

Neka često grickanje postane zdrava navika


Provedite malo vremena sa djecom – ili svojim kućnim ljubimcima – i primijetiti ćete da je neprestano grickanje malih količina hrane zapravo instinktivni način kako se jede tokom dana. Zasigurno smo se razvili kao bića koja često jedu hranu, a ne bića koja jedu obroke, stoga grickanje nije nužno loše – ako odaberete primjerene namirnice i ako ste istinski gladni, to može biti zdrava navika.
Obično ogladnimo svaka tri do četiri sata, pa bi nas s toga više manjih obroka raspoređenih tijekom dana moglo spriječiti da previše jedemo za vrijeme obroka. Međuobroci bi trebali sadržavati izvjesnu količinu zdravih ugljikohidrata – poput voće, povrća cjelozrnih žitarica (poput krekera) – i nešto proteina (poput orašastih proizvoda, proizvoda od proteina soje ili nemasnih mliječnih proizvoda).
Veliki razmak poslijepodne između ručka i večere može biti problematičan i mnogi ga pokušavaju „izdržati“, no završe tako da previše pojedu za večeru. Umjesto malog poslijepodnevnog međuobroka probajte pojesti „drugi ručak“ – nešto konkretnije kao što je proteinski shake ili šalica svježeg kravljeg sira sa malo voća. A onda možete smanjiti količinu hrane za večeru.
Ako imate problema s grickanjem poslije večere, probajte oprati zube poslije večere. To može upaliti kao odličan znak da prestanete jesti.

četvrtak, 14. veljače 2013.

Potrošnja kalorija u tijelu

Kako naše tijelo troši kalorije koje unosimo u njega?

Kalorije koje unosimo u tijelo ono koristi za niz neophodnih funkcija kao što su: razmišljanje glavom, otkucaji srca, pomicanja malog nožnog prsta i svega ostaloga o čemu rijetko tko od nas vodi računa, već sve to uzimamo zdravo za gotovo. Na slici je grafički objašnjeno kako će naše tijelo potrošiti potrošiti 100 kalorija dobivenih od jedne velike porcije borovnica.





petak, 8. veljače 2013.

Ugljikohidrati



Ugljikohidrat je opći naziv za skupinu hranjivih tvari u kojoj se nalaze šećeri, škrob i dijetetska vlakna. Šećer i škrob sa mogu probaviti, no vlakna su neprobavljiva i u probavnom traktu formiraju vlaknastu masu. Ugljikohidrati su makronutrijenti kojih u prehrani treba u najvećoj količini.
Ugljikohidrati su glavni izvor energije za organizam i potrebni su za ispravno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, bubrega i mozga jer organizam opskrbljuju glukozom. Ugljikohidrati su važni i za mišićnu strukturu.

Jednostavni i složeni ugljikohidrati

Dobri izvori ugljikohidrataUgljikohidrati mogu biti jednostavni i složeni. Namirnice bogate jednostavnim ugljikohidratima ili jednostavnim šećerima uglavnom su rafinirane i pretežno sadrže manje esencijalnih vitamina i minerala. Brzo se probavljaju i organizmu daju energiju jer sadrže rafinirane šećere koji se brzo apsorbiraju u krvotok. To može izazvati nagle promjene šećera u krvi, što dovodi do fluktuacije energije i može izazvati napadaje gladi.
Složeni ugljikohidrati poput škroba sporije se probavljaju. Složeni ugljikohidrati sastavljeni su od međusobno povezanih jedinica različitih jednostavnih ugljikohidrata. U procesu probave oni se razlažu na jednostavne šećere. Kako je za to razlaganje potrebno vrijeme, organizam ih dulje probavlja i apsorbira, što može imati za posljedicu postojano oslobađanje energije.

Dobri izvori ugljikohidrata

  • Voće i povrće.
  • Mahunarke.
  • Kruh i pahuljice od cjelozrnih žitarica.
  • Tjestenina.
više informacija o zdravoj prehreani na portalu: zdravlje i ljepota

ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Shake zdravi izbor



Važno je jesti uravnotežene hranjive obroke svaki dan. Kada ubrzani život to učini nemogućim, shake Formula 1 je jedan od načina koji pomaže da dosegnete svoj preporučeni dnevni unos hranjivih tvari, uključujući proteine koji vam mogu pomoći u izgradnji mišićne mase. Niže usporedbe ističu određene hranjive tvari koje se nalaze u svakodnevnim obrocima, ali tu nisu sve vrijedne hranjive tvari koje ove namirnice pružaju.


Herbalife shake - zamjenski obrok